Dogodki

1 2 3 79

Spoštovani,

v torek, 12.3.2019, ob 9.00 je v veliki dvorani CIK Trebnje (Center za izobraževanje in kulturo), prireditev ob Dnevu žena v okviru projekta UTŽO (Univerza za tretje življenjsko odobje).

Osrednja (in edina) gostja bo MARJETA KERŠIČ SVETEL, med drugim inovativna avtorica znamenite serije TV oddaj GORE IN LJUDJE na TV Slovenija in drugih dokumentarniih filmov. Poznamo jo tudi kot mednarodno priznano strokovnjakinjo za interpretacijo dediščine in varstvo narave, sicer pa je opis njene ustvarjalne poti dolg in zgovoren.

V dobri uri in pol bo v pogovoru z Majo Kos predstavila svojo zelo razgibano življenjsko pot in razgrnila nekatere najbolj zanimiive dogodke in opažanja iz njenih delovnih področij. Ogledali si bomo njen največkrat nagrajeni gorniški film CREDO, ki govori o alpinistu Milanu Romihu in je hkrati zgodba nje same.

Kot hči Marjana Keršiča-Belača, kiparja in vrhunskega alpinista ter Alenke Svetel, igralke, se je že v otroštvu srečevala z znamenitimi osebnostmi, najbolj pa so jo za vse življenje zaznamovala njena zgodnja srečevanja z Naravo in Gorami, doma in na tujem.

Ena izmed prigod iz najbolj rosnih let pravi takole:

Kot 3-letna deklica je bila skupaj s starši v dolini Vrata, kjer je potekalo poletno usposabljanje mladih alpinistov pod vodstvom legendarnega alpinista Jože Čopa.  Dekletce je bilo radovedno, narava s kipečimi gorami vse naokoli pa neskončno vabljiva. In je odšlo na pot, najprej po dolini, ko pa se ravnina začne postavljati pokonci, pa v strmino…..

Čez nekaj časa so jo odrasli pogrešili. Preiskali so ožjo in širšo okolico Aljaževega doma, a punčke ni bilo nikjer. Nato so iskanje razširili in jo našli na poti – proti vrhu prelaza Luknja…. Več pa na dogodku samem.

Dobrodošli vsi, ki se spominjate njenih nepozabniih oddaj Gore in ljudje in vam je slovenska naravna in kulturna dediščina – svetinja. 

Srečanje z gospo Marjeto Keršič Svetel, s to neverjetno osebnostjo poglobljenega znanja in širokih pogledov ter mojstrico pripovedovanja raznoterih zgodb, je vedno edinstveno; pristno, srčno in poučno. 

Za navdih pa tole:

Lepo praznovanje vsem, ki praznujete danes ali pa v nedeljo, 

Maja Kos,

040 377 285

DOBERDOB

Planinsko društvo POLET te vabi na naslednji izlet:

DOBERDOB
Doberdob, slovenskih fantov grob

Kdaj: sobota, 16. marca 2019
ob 5:45 uri iz Mokronoga,
ob 6:00 uri izpred Doma kulture v Šentrupertu

Kako: s posebnim avtobusom
Opis poti: Avtobus bo odpeljal iz Mokronoga, se ustavil še v Šentrupertu, na Mirni, v Trebnjem in na Dolgem mostu v Ljubljani (ob 6:40) ter ostalih vmesnih točkah po potrebi. Nadaljevali bomo – z vmesnim postankom za kavico – proti Sežani, kjer bomo pobrali še zadnje udeležence. Od Sežane se bomo peljali čez mejni prehod Fernetiči, proti Tržiču (I), mimo Doberdoba vasi Devetaki. V Cotičih bomo začeli naš pohod na hrib Brestovec (208m), kjer si bomo ogledali kaverne in strelske jarke. Po krožni poti se bomo vrnili v vas Cotiči in nadaljevali vzpon na Debelo Grižo (Monte San Michele-275m). Tu si bomo z vodičem ogledali notranjost topniških kavern. Na povratku domov si bomo vzeli čas za topel obrok in kozarček rujnega. Domov se bomo vrnili v večernih urah.

Vodniki:
Martin Kumer (Marjan Olenik)
Irena Košir

Zahtevnost poti: lahka označena pot
Predviden čas hoje: do 5 ur
Potrebna oprema: pohodna, pohodne palice, dobra obutev (gojzarji), vetrovka, osvežilna pijača, prigrizek iz nahrbtnika, osebni dokument za prehod meje, izkaznica PZS …

Strošek izleta: otroci do 15 let 15,00 €
člani društva 20,00 €
V strošek so vključeni prevozni stroški.
Strošek vstopnine je 1,5 €; plača posameznik, če izkoristi možnost ogleda.

INFO: Izlet je strokovno voden.
Prijave z vplačilom in dodatne informacije
– pisarni društva v sredo od 18. do 19. ure
– Irena Košir m.: 040-571-376
– Martin Kumer m.: 041-896-546
– Bojan Brezovar m.: 041-541-077
– e-mail: info@pdpolet.com

Rok prijave: do srede, 13. marca 2019
Udeleženci pohoda naj svoja vozila parkirajo pri Domu kulture!

Razpis si lahko ogledate tu: Razpis Doberdob

DEBELA PEČ (2014 m)

Planinsko društvo POLET te vabi na naslednji izlet:

DEBELA PEČ (2014 m)
V snegu nad 2000m

Kdaj: sobota, 23. februarja 2019
ob 5:45 uri iz Mokronoga,
ob 6:00 uri izpred Doma kulture v Šentrupertu

Kako: z avtomobili (v primeru veliko prijav s posebnim avtobusom)
Opis poti: Z avtomobili se bomo odpeljali iz Šentruperta in se ustavili na ostalih vmesnih točkah po potrebi. Pot bomo nadaljevali mimo Ljubljane, se ustavili tudi na Dolgem mostu in si privoščili obvezno kavico »na poti«. Pot bomo nadaljevali do Pokljuke in naprej do našega izhodišča pri Rupah (1350 m). Od tu se bomo povzpeli do Blejske koče na Lipanci (1630m). Po počitku bomo nadaljevali po markirani poti na Debelo peč. Če bo primerno vreme si bomo vzeli čas za razglede z vrha, v nasprotnem primeru pa se bomo po isti poti vrnili v zavetje tople koče in naprej do izhodišča. Domov se bomo vrnili v večernih urah.

Vodniki:
Martin Kumer
Jože Bučar

Predviden čas hoje: do 6 ur, lahka pot v zimskih razmerah
Potrebna oprema in obvezna oprema: pohodne palice dobra obutev (gojzarji z vibram podplatom), vetrovka, topla oblačila (kapa, rokavice, rezervno perilo), topla osvežilna pijača, malica iz nahrbtnika, osebni dokument, planinska izkaznica z nalepko za tekoče leto,…

Strošek: člani društva 20,00 € (oz. strošek po dogovoru z vozniki osebnih avtomobilov)
V strošek so vključeni prevozni stroški.
INFO: izlet je strokovno voden.

Prijave z vplačilom in dodatne informacije:
-v pisarni društva v sredo od 18.00 do 19.00 ure
-Bojan Brezovar m.: 041-541-077
-Martin Kumer m.: 041-896-546
-Jože Bučar m.: 041-741-621

Rok prijave: do srede, 20. februarja 2019
Število udeležencev je omejeno, zato pohitite s prijavo.
Udeleženci pohoda naj svoja vozila parkirajo pri Domu kulture!

Razpis si lahko ogledate tu: Razpis Debela peč

1 2 3 79