Dogodki

1 2 3 72

SAN SIMEONE (1.505 m n. v.)

Planinsko društvo POLET te vabi na naslednji izlet:

SAN SIMEONE (1.505 m n. v.)
Pomladni dan s pisanimi metulji

Kdaj: sobota, 19. maj 2018
ob 5:45 iz Mokronoga
ob 6:00 izpred Doma kulture v Šentrupertu

Kako: s posebnim avtobusom
Opis poti: Avtobus bo odpeljal iz Mokronoga in se spotoma ustavil v Šentrupertu, kjer bomo pobrali še preostale udeležence. Pot bomo nadaljevali preko Ljubljane, kjer se bomo ustavili tudi na Dolgem mostu. Pot bomo nadaljevali preko Trbiža do mesteca Bordano, nad katerim se dviga osamelec San Simeone (1505 m). Področje v njegovi okolici je poznano po najbolj številnih bivališčih metuljev v Italiji! Tudi zato so v Bordanu postavili Hišo metuljev, ki si jo bomo tudi ogledali.
Sam pohod na vrh San Simeona ni zahteven, višinsko razliko 1250 m bomo premagali v 3,5 h! Pol ure pred vrhom se razprostira širok travnik, s katerega se ponuja lep razgled na okolico. Tu se bomo odpočili in se okrepčali z zalogami iz nahrbtnika. Sam vrh pa nam bo poleg lepe narave ponudil tudi čudovite razglede na Karnijske Alpe na eni strani ter Padsko nižino na drugi.
Na povratku se bomo ustavili še v Pušji vasi, kjer v kapeli Sv. Mihaela hranijo dobro ohranjene mumije.
Če nam bo čas dopuščal si bomo v Sloveniji privoščili še toplo malico. Domov bomo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Vodniki:
Tone Burgar
Bojan Brezovar

Predviden čas hoje: do 7 ur, nezahtevna pot, povratek v večernih urah
Potrebna oprema: pohodne palice, lahka obutev, vetrovka, topla oblačila (kapa, rokavice, rezervno perilo), rezervna oblačila in obutev, osvežilna pijača, malica iz nahrbtnika, osebni dokument, izkaznica PZS …

Strošek: otroci do 15 let 15,00 €
odrasli 25,00 €

V ceno je vključeno: prevozni stroški, vodenje
INFO: Izlet je strokovno voden.

Prijave z vplačilom in dodatne informacije:
– v pisarni društva v sredo od 19.00 do 20.00
– Bojan Brezovar m.: 041 541 077
– Tone Burgar m.: 031 475 396
– Martina Ruperčič m.: 040 468 716

Rok prijave: do srede, 16. maja 2018
Udeleženci pohoda naj svoja vozila parkirajo pri Domu kulture!

Razpis si lahko ogledate tu: Razpis San Simeone

Naravovarstvena ekskurzija na Slavnik

POVABILO NA NARAVOVARSTVENO EKSKURZIJO NA SLAVNIK
v soboto 12. maja 2018 ob 7. uri izpred TUŠ-a v Novem mestu.

Na zadnjem rednem letnem zboru GS in VGN za Dolenjsko in Belo krajino, v koči pri Jelenovem studencu, smo se dogovorili za naravovarstveno ekskurzijo na Slavnik in sicer 12. maja 2018.

Slavnik, 1028 m, je eden najbolj obiskanih tisočakov pred slovenskim morjem. Z njega je čudovit razgled na Piranski in Tržaški zaliv. Najlepše ga je obiskati v mesecu maju, ko so suhi kraški travniki v polnem cvetju. Nanj vodi veliko markiranih poti, izbrali pa sem pot iz Prešnice in sestop v Skadanščino. Pot je bolj položna in primerna za vse starosti, strmejši je le začetni del spusta proti Skadanščini.. Vse skupaj bo hoje za cca 3 ure in pol. Hodili bomo v nasprotni smeri poteka Slovenske planinske poti.

Na vrhu bo daljši počitek in malica (okrepčati se je možno tudi v koči), nato pa se bomo spustili v vas Skadanščino, kjer nas bo pri prvi hiši na začetku vasi čakal avtobus. Ob poti se bomo ustavljali, proučevali gorsko cvetje in ga fotografirali.

Poleg gorskih stražarjev, varuhov gorske narave, vabimo tudi ostale planince, ki imate naravo radi in želite o njej izvedeti kaj več. Za tiste, ki pa so se letos udeležili našega naravovarstvenega izobraževanja za gorske stražarje, bo ta ekskurzija zaključni del izobraževanja, zato je zanje obvezna.

Za vse udeležence letošnjega tečaja za GS je ekskurzija brezplačna, za ostale prijavljene pa je prevoz 15 €, za izlet pa se lahko prijavite do 11. 5. 2018 do 12. ure na telefon 041 533 317 (Rozi)!

Na avtobus bo možno vstopiti tudi na Avtobusni postaji v Trebnjem ob 7.20 uri in na počivališču Barje v Ljubljani ob 7.50. uri.

Vsi, ki bi se radi udeležili pohoda na Slavnik, se lahko prijavijo na mbt.: 041/541-077 Bojan Brezovar do 10.05.2018!

Vodja tečaja za GS in Odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD
                   Rozi Skobe

Vabilo na ekskurzijo na Slavnik

Tatre – pohodni tabor 2018

Planinsko društvo Polet Šentrupert razpisuje pohodni tabor

TATRE
PO VRHOVIH, NARAVNIH IN KULTURNIH ZNAMENITOSTIH SLOVAŠKE IN POLJSKE

od 30. junij do 08. julija 2018
Zaradi premajnega števila udeležencev je pohodni tabor odpovedan

Z nami boste doživeli lepote Tater in še več:

-ogledali si boste znamenito solno jamo Wieliczka, v kateri se nahajajo čudovite skulpture iz soli,
-videli boste grozljive ostanke nacističnega taborišča Auschwitz,
-spoznali boste kulturno prestolnico Evrope Krakow,
-povzpeli se boste na najvišji poljski vrh Rysy (2499 m n. v.),
-sprehodili se boste po čudovitih mestih Levoča, Kežmorak in Stare Lubovne z ogledi znamenitosti in muzejev,
-povzpeli se boste na Zeleni peso (1541 m n. v.), Krivan (2495 m n. v.) ter najvišji vrh Nizkih Tater Dumbiera (2045 m n. v.),
-uživali v čudovitih okusih slovaških točenih piv … in še in še!

Program potovanja:
1. DAN – SOBOTA, 30. 6.:
Vožnja po avtocesti mimo Dunaja, Olomouca – Ostrave – Katovic do znamenitega rudnika soli Wieliczka iz 13. stoletja. Gre za enega izmed najbolj nenavadnih kulturnih spomenikov pod zaščito Unesca. Rudnik, ki je danes muzej, je sestavljen iz devetih galerij, ki skupaj pokrivajo 300 km rovov in se spuščajo do globine 327 metrov. Notranjost krasijo fascinantne dvorane, polne čudovitih motivov in različnih podob, povezanih s poljsko preteklostjo in razvojem rudarstva skozi čas. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

2. DAN – NEDELJA, 1. 7.:
Po zgodnjem zajtrku vožnja do mesta Oswiecim, kjer bomo obiskali koncentracijsko taborišče Auschwitz, v katerem je med 2. svetovno vojno umrlo več milijonov ljudi. Ogled muzejskega dela pod vodstvom lokalnega vodnika. Preostanek dneva bomo namenili ogledu mesta Krakow, enega izmed najstarejših evropskih mest, centra poljske umetnosti in kulture. Po ogledu vožnja na Slovaško. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3. DAN – PONEDELJEK, 2. 7.:
Po zajtrku vožnja do izhodišča Popradski pleso (1500 m) po Mangusovski dolini mimo Žabiega plesa (1900 m) do koče do Rysyijem ter do vrha Rysy ( 2499 m). Sestop  po isti poti nazaj. Približno 9 ur hoje.  Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

4. DAN – TOREK, 3.7.:
Po zajtrku odhod proti mestu Levoča. Ogled mesta. Nadaljevanje vožnje do mesta Kežmarok. Ogled lesene cerkve Sv. Trojice. Vožnja do Stare Lubovne, ogled starega gradu in muzeja. Vrnitev  v hotel, večerja in nočitev.

5. DAN – SREDA, 4. 7.:
Po zajtrku vožnja z avtobusom do izhodišča Biele vode (925 m), nato hoja po dolini Kežmarske Biele vode do gore Zeleni pleso (1541 m). Sestop po isti poti nazaj, cca. 4 – 5 h hoje.  Vrnitev v hotel,  večerja in nočitev.

6. DAN – ČETRTEK, 5. 7.:
Po zajtrku vožnja do izhodišča Trangoška koča. Nadaljujemo po Trangoški dolini do koče pod Dumbierom.  Vzpon do  Dumbiera (204 5m), najvišjega vrha Nizkih Tater. Hoje cca. 7 – 8 ur. Sestop  po isti poti nazaj. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

7. DAN – PETEK, 6. 7.:
Dan bo namenjen počitku in kopanju v toplicah v bližini Kežmaroka.

8. DAN – SOBOTA, 7. 7.:
Cilj tega dne je Krivan (2494 m). Gora je upodobljena na kovancu za 5 centov. Odhod do Štrbskega pleso, od koder se podamo proti Furkotski dolini, jezeru Jámske pleso do Daxnerovega sedla pod vrhom Maly Kriváň (2335 m), nato do vrha Kriváň (2495 m). Sestop po isti poti nazaj. Hoje cca. 8 – 9 ur. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

9. DAN – NEDELJA, 8. 7.:
Po zajtrku odhod proti domu. Prihod v Ljubljano v popoldanskih urah.

Cena popotovanja: 520,00 €.

– V ceno so všteti vsi stroški potovanja: prevoz, cestnine, šoferji, organizacija, vodenje, prenočišča v hotelih s polpenzioni, zavarovanje Coris; v ceno so vključene tudi vstopnine, spominska majica ter zaključna večerja Tatre po Tatrah v naš i znani gostilni Javornik.
– Upoštevajte, da bo število udeležencev omejeno, zato pohitite s prijavami.
– Prijave in dodatne informacije do srede, 25.04.2018, od 19:00 do 20:00 v pisarni društva, na elektronsko pošto info@pdpolet.com ali na tel.: 041/541-077 (Bojan Brezovar).

– Ob prijavi vsak udeleženec vplača akontacijo 100 €

Program je informativen in se lahko spremeni glede na vremenske in ostale razmere!
Ob prijavi mora vsak udeleženec oddati fotokopijo veljavnega dokumenta.
Uredili bomo skupinsko zavarovanje pri zavarovalnici Coris.
Vsi udeleženci morajo imeti plačano članarino. Udeležba na planinskih turah ni obvezna.

OPREMA:
Planinska obutev, pohodniške palice,  zaščita pred vetrom, mrazom in dežjem, komplet prve pomoči, kapa, rokavice, sončna očala, zaščitna čepica pred soncem, kreme z visokim zaščitnim faktorjem, fotoaparat, plastenka ali termovka, rezervno perilo in vrečke za smeti. Za potovanje priporočamo lahka športna oblačila in obutev. Hrano za turo bo možno kupiti v trgovinah.  Ne pozabite veljavnega dokumenta. Potrebovali boste nekaj poljskih zlot in evre.

Razpis Tatre

141. LUNOHOD V NEBESA

Planinsko društvo Polet te vabi na:

141. LUNOHOD

včasih nam ponagaja tiskarski škrat 🙂
lunohod je v ponedeljek in ne v četrtek, 30. april 2018 ob 19:30

s trga v Šentrupertu v Nebesa!

Vabilo si lahko ogledat tu:  Vabilo na 141. lunohod

VAL ROSANDRA – GLINŠČICA (I): Šola ferratarstva

Planinsko društvo Polet te vabi na naslednji izlet:

VAL ROSANDRA – GLINŠČICA (I)
Šola ferratarstva

Kdaj: sobota, 28. april 2018
ob 7:00 uri izpred Doma kulture v Šentrupertu,
ob 7:40 uri s parkirišča Dolgi most (Ljubljana)

Kako: avtobus ali avtomobili
Opis poti: Odpeljali se bomo iz Šentruperta, ustavili v Trebnjem in na parkirišču Dolgi most (Ljubljana). Nadaljevali bomo po avtocesti (s postankom za obvezno kavico) mimo Postojne – Kozine do Bazovice, kjer bo v vasi Jezero naše izhodišče za učenje in podvige v šoli ferratarstva.

Vodniki:
Jože Bučar
Martin Kumer
Urban Dimec

Aktivnost: celodnevno učenje ferratarstva
Potrebna oprema in obvezna oprema: čelada, plezalni pas (enodelni ali dvodelni), samovarovalni komplet, rokavice za ferrate, dobra obutev (gojzarji z vibram podplatom), vetrovka, topla oblačila – kapa, rokavice, rezervno perilo, topla osvežilna pijača, malica iz nahrbtnika, osebni dokument, planinska izkaznica z nalepko za tekoče leto, nezgodno zavarovanje
Poizkusite se v novih veščinah! Posebno vabljeni novinci!

Strošek:
člani društva 20,00 €
člani PZS 25,00 €

V strošek je vključeno: prevozni stroški
INFO: izlet je strokovno voden

Prijave z vplačilom in dodatne informacije:
– v pisarni društva v sredo od 18.00 do 19.00 ure
– Jože Bučar m.: 041-741-621
– Martin Kumer m.: 041-896-546
– Urban Dimec m.: 031-264-218

Rok prijave: do srede, 25. april 2018
Število udeležencev na avtobusu omejeno na 30, zato pohitite s prijavo.
Udeleženci šole naj svoja vozila parkirajo pri Domu kulture.

Razpis si lahko ogledate tu: Razpis Glinščica

1 2 3 72