Skip to content Skip to footer

Naravovarstvena ekskurzija »SUHI TRAVNIKI KOZJANSKEGA PARKA«

MEDDRUŠTVENI ODBOR PD
Dolenjske in Bele krajine
Odbor za varstvo gorske narave
Novo mesto, Rozmanova ul. 10, tel..:  (07) 349-95-30    
E-mail:  rozi.skobe@siol.net

NARAVOVARSTVENA EKSKURZIJA »SUHI TRAVNIKI  KOZJANSKEGA PARKA«
v nedeljo 9. junija 2013

Odbor za varstvo gorske narave pri MDO Dolenjske in Bele krajine, v skladu z načrtom dela 2013, organizira strokovno vodeno ekskurzijo v Kozjanski park, kjer bomo proučevali rastlinstvo in živalstvo suhih travnikov. Strokovni vodja bo naš dobri znanec in strokovnjak biolog prof. Dušan Klenovšek.

Prevoz: Avtobus bo iz Šentruperta odpeljal ob 6.30 uri, izpred Tuša v Novem mestu pa ob 7.10 uri. Vrnili se bomo v popoldanskih urah. Strošek prevoza bo 10 €.
Kosilo: Bo organizirano v Senovem – cena bo 8.50 € (za letošnje tečajnike GS sta seveda kosilo in prevoz brezplačna).
Prijave: Sprejema Rozi Skobe na tel.: 041 533 317, do ponedeljka, 3. junija 2013.
Za člane PD Polet prijave sprejema Bojan Brezovar na tel.: 041 541 077.

Potek ekskurzije: Najprej si bomo ogledali predstavitev Kozjanskega parka v prostorih parka v Podsredi. Nato se bomo podali na učno pot Vetrnik, ki je dolga  cca 1.500 m in ponuja možnost, da se v prelepem okolju hribovskih travnikov seznanimo s pomenom, še bolj pa s problematiko varovanja in ohranjanja tega naravovarstvenega bisera, kajti skozi dolga desetletja so ti travniki predstavljali enega bistvenih mozaikov tipične podobe slovenskega podeželja. Z odseljevanjem ljudi v mesta, s staranjem kmečkega prebivalstva in propadanjem majhnih kmetij pa so se začeli zaraščati. S tem smo izgubili pomemben del naše naravne dediščine.V EU so bili pred leti sprejeti sklepi in ukrepi, s katerimi so se taki travniki zavarovali. Tako je Kozjanskemu parku uspelo ohraniti tak suhi hribovski travnik na Vetrniku.Učna pot je sestavljena iz 10 vsebinskih točk.
Vetrnik je 708 m visok predalpski greben, ki na zahodu prehaja v Bohor, proti vzhodu pa se nadaljuje z Orlico. Na severu se spušča do doline Bistrice, proti jugu pa prehaja v senovško podolje. Redna letna košnja in odsotnost vnosa kemičnih preparatov sta osnovna razloga, da imamo na Vetrniku še danes tako pestro podobo živega sveta na travnikih (tudi več kot 50 rastlinskih vrst na m2). Na širšem območju Vetrnika je bilo določenih več sto vrst metuljev, da ostalih živalskih skupin posebej ne omenjamo. Med rastlinami pa izstopajo orhideje. Zanimiva je tudi domačija Kukovič.
Ekskurzija je primerna za vsakogar. Potrebna je le dobra obutev in planinska oblačila ali oblačila za prosti čas, tudi za primer dežja ali pa hude vročine – zaščita pred soncem. Priporočam fotoaparat za slikanje rastlin in živali, da boste posnetke lahko potem še dolgo občudovali doma.
Vabljeni GS in VGN, predvsem pa ostali ljubitelji narave vseh planinskih društev v našem MDO–ju.
Za uspešen zaključek tečaja GS, je ekskurzija za udeležence tečaja GS obvezna!
Ob zaključku ekskurzije bo svečana podelitev značk in izkaznic GORSKIM STRAŽARJEM letošnjega tečaja.

Pripravila:
vodja Odbora za varstvo gorske narave
za Dolenjsko in Belo krajino
Rozi Skobe

 

Razpis si lahko ogledate tu: Razpis MDO – Kozjanski park