Skip to content Skip to footer

Gorski stražarji obiskali Kozjanski park

Minulo nedeljo, 9. junija 2013, smo v Odseku za varstvo gorke narave pri MDO Dolenjske in Bele krajine v obliki ekskurzije izvedli drugi del že petega usposabljanja za gorske stražarje. Napotili smo se v Kozjanski park, kjer nas je prijazno sprejel prof. Dušan Klenovšek, ki je bil sicer tudi predavatelj na prvem delu usposabljanja.

Ekskurzije se je poleg novih gorskih stražarjev udeležilo še veliko drugih – bilo nas je kar 54 iz devetih planinskih društev Dolenjske in Bele krajine.

V lepo urejenih prostorih parka smo si ogledali film o parku in trenutno razstavo o hroščih, nato pa še biološko čistilno napravo. Odpeljali smo se v nasad jablan starih kozjanskih vrst, nato pa na Veternik (709 m), od koder je bil čudovit razgled na skoraj celotno biosferno območje Kozjanskega in Obsotelja. Na suhih travnikih smo poleg drugega cvetja spoznali tudi veliko različnih vrst orhidej, ki najbolj bujno cvetijo prav v tem času.

Letošnjega usposabljanja se je udeležilo 16 udeležencev iz osmih planinskih društev našega MDO-ja, in sicer: Krka Novo mesto pet, Trebnje pet, Polom Kostanjevica na Krki eden, Metlika dva, Pohodnik eden in iz Pohodniškega društva Novo mesto dva udeleženca.

Po končani ekskurziji sta vodja usposabljanja Rozalija Skobe in strokovni vodja Dušan Klenovšek podelila značke in izkaznice GORSKI STRAŽAR. Ostali udeleženci ekskurzije pa so že s svojo prisotnostjo počastili njihov trud.

Vsi smo jim zaželeli uspešno delo v odsekih za varstvo narave v njihovih planinskih društvih.

Zapisala: Rozalija Skobe

Posnetki: Zdravko Damjanovič

no images were found