Skip to content Skip to footer

Letni zbor GS in VGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine – Gorjanci 26. 10. 2013

V soboto, 26. 10. 2013, se je 5 članov OVN PD Polet Šentrupert udeležilo rednega letnega zbora GS in VGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine v planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih.

Za začetek nam je Jože Majes, znani zeliščar s Kmetije Plavica, predaval o zdravilnih rastlinah. Z veseljem smo mu prisluhnili in mu zastavljali vprašanja, kako bi pozdravili naše tegobe, katerih zdravljenja ni navedel v predavanju. Žal nas je čas priganjal in marsikateri odgovori bodo morali počakati, da jih najdemo v njegovih dveh knjigah, ki ju je izdal, in ju je bilo moč kupiti po predavanju ali pa ob obisku pri njem oz. če ga pokličemo. V maju ima na zalogi sadike arnike, ki jih je ponudil, če jih želimo nasaditi.

Nadaljevali smo s predstavitvijo PD Krka Novo mesto, ki je bilo naš gostitelj in ga je predstavil njegov predsednik Anton Progar. Naslednje leto bodo praznovali 100 let, zato je že oznanil svečano prireditev ob častitljivi obletnici.

Rozi Skobe je zatem predstavila delovanje Odbora za varstvo gorske narave MDO Dolenjske in Bele krajine za leto 2013, zatem pa so poročali načelniki odsekov za varstvo narave v PD za leto 2013. Sledilo je podajanje smernic in predlogov ter sprejem načrta dela za leto 2014. Naslednje leto bo glavni poudarek na iztrebljanju pelinovolistne ambrozije (Ambrosia artemisifolia L.), h kateremu bomo v avgustu pristopili v društvih.
Tudi naslednje leto bomo imeli dve naravovarstveni ekskurziji, in sicer bomo obiskali Jovse pod strokovnim vodstvom Dušana Klenovška (datum bo določen naknadno v dogovoru z njim), 12. 7. 2013 pa bomo obiskali Ablanco,  ki je 2004 m visok vrh, jugovzhodno od Studorskega prevala.

Izbrali smo tudi delegata za letni zbor KVGN, in sicer sta to zakonca Damjanovič iz PD Krka Novo mesto. Prav tako smo predlagali 3 aktivne naravovarstvenice za bronasto priznanje Angele Piskernik. Naslednje leto bo zbor Odbora za varstvo gorske narave MDO Dolenjske in Bele krajine gostilo PD Pohodnik Novo mesto.

Na koncu so udeleženci tečaja za gorske stražarje, generacija 2004, prejeli značke in izkaznice, zbor pa se je zaključil s kosilom.

Zapisala: Mojca Starič

Fotografije: Nataša Damjanovič

no images were found