Skip to content Skip to footer

S Poletom naprej!

Na Miklavževo jutro je nad šentrupertsko dolino visela gosta megla, iz sivine pa je pršil droben dež. A razpoloženje na avtobusu, napolnjenim s člani Planinskega društva Polet, željnimi novih pohodniških izzivov, je bilo vse prej kot megleno: navdušeni prijateljski pozdravi in prešerno razpoloženje so monotono vreme potisnili daleč v ozadje.
Naš prvi izziv je bil s pomočjo vprašalnika razvozlati uganko, kam smo pravzaprav namenjeni – skladno z naslovom zadnjega društvenega izleta v letu 2014, »Pohod v neznano«, je bila končna destinacija namreč neznanka, zavita v skrivnost.

V neznano 2014

Po vožnji ob reki Mirni do Sevnice in po postanku za obvezno jutranjo kavo v Celju pa se nam je razkrilo, kam nas vodi pot: prispeli smo do kraja Vojnik na Štajerskem, od koder smo se povzpeli na 444 m visok hrib Sv. Tomaž nad Vojnikom. V spominu nam bo ostalo srečanje z gostoljubnim domačinom g. Francijem, ki nas je nasmejal s svojim darom za pripovedovanje zgodb o škratih, ki naj bi se ob nevihtnih večerih zbirali v Hudi jami, ter nam razkazal staro kmečko hišo z dobro ohranjeno črno kuhinjo. Na razglednem prostoru pri cerkvi Sv. Tomaža smo se z občudovanjem zazirali v črni gaber, naravno znamenitost, ki je s svojimi 550-imi leti pravi starosta med tamkajšnjimi drevesi in predstavlja botanični biser Slovenije.

V neznano 2014

Po postanku v lepo urejeni planinski koči, ki je izžarevala prijetno atmosfero domačnosti, smo se po približno treh urah hoje vrnili v Vojnik, kjer nas je s pesmijo presenetila skupina krajevnih pevcev. Brez medsebojnega prijateljskega nagajanja kameradov planincev pa tudi tokrat ni šlo: po prihodu v dolino je vodnik Martin odkril, da v nahrbtniku poleg svoje prtljage za dodatno vzdržljivost nosil še precej težak kamen, ki tja seveda ni zašel po naključju.
Med smehom smo se z avtobusom odpeljali proti zadnji točki našega izleta. To je bila vas Nova Cerkev, ki je znana po tem, da je tu na začetku 19. Stoletja kaplanoval kasnejši škof Anton Martin Slomšek. V krajevni gostilni smo se okrepčali s kosilom, se sprostili v prijetni družbi, zaplesali in se razveselili razdeljenih dobitkov pri srečelovu, ob projekciji fotografij pa so se v mislih in srcih prižigali spomini na delovanje Poleta v preteklem letu.

V neznano 2014

Predsednik društva Bojan Brezovar nas je ob zaključku z zanosom povabil na nove pohodniške poti, ki jih bo Planinsko društvo Polet utiralo v letu 2015: obeta se poletni tabor v Srbiji, vzpon na Bavški Grintavec in najvišji vrh Karnijskih Alp Monte Coglians, tabor Polet extreme ob Gardskem jezeru, avgustovski obisk našega očaka Triglava, poseben poudarek pa bo namenjen tudi naravovarstvenim akcijam in ekološkim potem ter kolesarjenju. Priložnosti se za vse, ki jim pogled na neokrnjeno gorsko naravo vzbudi intenzivne občutke navdušenja, ganjenosti in prevzetosti, ne bo manjkalo.
“Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi” – eho legendarnih besed slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika še vedno mistično odmeva nekje med gorskimi stenami, v brezčasnem prostoru lepote. Planinsko društvo Polet vas v letu 2015 prijateljsko vabi na skupno odkrivanje še neprehojenih poti!

besedilo: Andreja Udovč
foto: Bojan Brezovar, Alenka Potrč