Skip to content Skip to footer

Sv. Peter – turnokolesarski izlet

V soboto, 09. 05. 2015 smo v PD Polet Šentrupert izpeljali naš letošnji turno kolesarski izlet. Na Dvoru, kjer je bilo izhodišče se nas je zbralo 13 in sicer 5 deklet in 8 fantov. Po začetnem veselju zaradi ponovnega snidenja in okrepčilu z orehovo rulado, smo se po začetnih navodilih še skupinsko fotografirali, nato pa odpravili na pot.

Anže, ki je predlagal to turo, ker je tam domačin, je vozil spredaj, jaz pa sem bila metla. Iz Dvora smo se spustili mimo ostankov Auerspergove livarne, prečkali Krko in se povzpeli do kraja Jama, kjer smo zavili levo v Podgozd, kjer se na koncu vasi prične makadamska pot nad Krko, ki smo ji sledili vse do žage v Soteski. Ta del poti je bil najbolj idiličen, sploh tam, kjer smo se čisto približali Krki v kateri so se v od sonca bleščeči vodi ogledovala drevesa. Nad žago smo zavili desno v hrib in se ob zložnem vzponu in nato še spustu pripeljali do Lašč, kjer smo se pri Rojcu okrepčali in odpočili. Nato smo nadaljevali proti sv. Petru, ki je bil cilj naše ture. Sv. Peter je 888 m visok hrib nad Dvorom, ki je vse bolj priljubljena izletniška točka. Na vrhu, ki leži na tromeji občin Žužemberk, Dolenjske Toplice in Kočevje ki jo obeležuje tromejnik, je nekoč stala podružnična cerkev sv. Petra. Ko smo prispeli na vrh, so marljivi člani planinske skupine Dvor ravno končevali z vlivanje tlakov za novo zavetišče, ker je prejšnje po lanskem božiču pogorelo. Na vrhu so se nekateri povzpeli na trinadstropni lesen razgledni stolp in uživali v razgledih, ostali pa počivali na številnih klopcah. Nato smo naredili skupinsko fotografijo in si nadeli ščitnike ter se spustili v dolino. Lidija je za spust uporabila makadamsko pot do Soteske, nato pa se po glavni cesti vrnila na izhodišče malo za nami.

V Gruntarjevem hramu, kjer imajo izredno poceni in dobro točeno pivo, smo imeli zaključek ture na katerem sta se nam pridružila še Lili in Toni, ki sta prišla s cestnimi kolesi, ker se zjutraj zaradi službe nista mogla udeležiti ture. Vremenska napoved za soboto je napovedovala možnost neviht na kar je kazala tudi jutranja oblačnost v kateri smo pričeli turo, vendar je kmalu posijalo sonce, ki nas je spremljalo celo turo. Udeleženci smo bili s turo zadovoljni, saj smo v lepem vremenu in predvsem prijetni družbi preživeli lep dan, zaradi česar se vsem lepo zahvaljujem in jih vabim tudi na naslednje ture.

Mojca Starič