Skip to content Skip to footer

Krajinski park Lahinja – naravovarstvena ekskurzija

Odbor za varstvo gorske narave pri MDO Dolenjske in Bele krajine organizira v soboto, 23. aprila 2016 naravovarstveno ekskurzijo Krajinski park Lahinja

Iz Novega mesta bo avtobus odpeljal ob 7.00 uri zjutraj izpred trgovine TUŠ na Topliški cesti. Po dogovoru se bo ob poti ustavil tudi za planince iz Metlike in Semiča. Prav tako se nam bodo ob poti (ali pa kar v Pustem Gradcu) priključili planinci iz PD Črnomlja.

Krajinski park Lahinja je območje Natura 2000. Obsega naravno ohranjeno območje povirja zgornjega toka reke Lahinje, kjer se prepleta vrsta različnih kraških pojavov. Posebej je zavarovanih 7 naravnih spomenikov, 2 naravna rezervata in 5 kulturnih spomenikov. Zanimiva je manjša kraška kotanja ob kraški jami Zjot s podzemnim jezerom in zasigano dvorano. Zahodno od Zjota se sredi njiv odpira udorna vrtača Glušenka, ki prihaja v stik s podzemno vodo. Posebnost parka sta botanično in zoološko zanimiva naravna rezervata Nerajski in Lahinjski lugi ob izvirih Lahinje in njenem sotočju z Nerajčico. V močvirju Mlaka celo prebiva želva sklednica. Park je zanimiv tudi v kulturno zgodovinskem pogledu. Okljuk reke Lahinje pri Pustem Gradcu je bil poseljen že v neolitski in bakreni dobi. V 16. stoletju je bil na njem pozidan grad, ki je bil opuščen že ob koncu 18. stoletja. Na vrhu okljuka stoji sredi pokopališča cerkev Vseh svetnikov z letnico 1638 na kamnitem portalu. Ob reki Lahinji sta žaga in mlin, ki danes obratujeta le še v turistične namene. Nedaleč od vasi, v smeri proti Velikemu Nerajcu, je vidna starejša železnodobna gomila.

Lahinja

Letos bomo na naši prvi naravovarstveni ekskurziji spoznali košček naše lepe in naravno ohranjene Bele krajine. Istočasno bo to tudi drugi del tečaja za gorske stražarje. Ob zaključku bo tudi podelitev značk in izkaznic novim GS.

Peljali se bomo do Pustega Gradca. V Klepčevem mlinu nam bosta lastnika predstavila mletje žita na star način, ogledali pa si bomo tudi cerkvico Vseh svetnikov in kamniti portal iz leta 1638. Po predavanju (1,5 ure), se bomo podali na krožno pot do izvira Lahinje in nazaj do Podloga. Vodila nas bo Sonja Starešinič, VGN iz PD Črnomlja. Pot bo dolga približno 2 uri in pol ure in bo primerna za vsakega planinca. Potrebujete le dobro obutev, priporočamo pa tudi pohodne palice, v primeru slabšega vremena pa anorake ali dežnike. Po končani ekskurziji bo na Turistični kmetiji Malerič v Podlogu organizirano skupno kosilo.

Klepčev mlin

Cene:
Klepčev mlin in predavanje lastnice mlina 2 €.
Avtobusni prevoz 8 € in kosilo 7 € (odličen bograč in zavitek »štrudel«), skupaj 15 € (za tečajnike sta prevoz in kosilo brezplačna).

Prijave se zbirajo do zasedbe avtobusa, oziroma do srede, 20. 4. 2016, na tel. 041 533 317 – Rozi Skobe ali 041 541 077 – Bojan Brezovar.

Razpis pripravila: Rozi Skobe, vodja OVGN pri MDO PD