Skip to content Skip to footer

Kočna – velikan nad Jezerskim

Člani PD Polet Šentrupert smo v soboto, 23. junija 2016 osvojili častitljivo Jezersko Kočno. Avtobus nas je v zgodnjih jutranjih urah pobral v Mokronogu, Šentrupertu, Trebnjem in v Ljubljani. Iz trebanjskega PD se nam je pridružil g. Janez Koščak. Izlet je vodila naša vodnica Alenka Potrč, na Jezerskem pa so se nam pridružili še ostali vodniki. Razdelili smo se na dve skupini. Najbolj zagnani so preplezali ferato do Češke koče, drugi pa smo jo mahnili po označeni poti. Do Češke koče smo se ravno ogreli, misleč, da bomo kočo dosegli skupaj z prvo skupino. Ferata je bila precej težak izziv in je udeležencem vzela precej časa, tako da smo po slabi uri čakanja krenili naprej. Postanek smo izrabili za počitek.

DSC_0599_01
Ko smo se ozirali proti Kočni, pogled nanjo ni razkrival vrha niti nadaljevanja poti, po kateri smo hodili.  Dobro uro smo hodili po melišču in potem še dve uri po zelo zahtevni poti, ki je bila mestoma varovana z jeklenicami in klini. Hodili smo počasi kot polžki, v koloni. Paziti je bilo potrebno vsak korak, saj so bili povsod drseči kamenčki. Sonce je pripekalo, pot pa je bila strma. Pred nami in za nami je hodilo še nekaj drugih planincev.

DSC_0601_01

Vrh smo zagledali šele po prečenju grebena, ki se je skrival za veliko sfingo. Slednja je zakrivala tudi pogled na vrh. Okoli pol dvanajste ure smo osvojili vrh, za nami je prišla tudi skupina iz ferate. Lepo vreme je omogočalo prelep razgled. Vrh Kočne je prišiljen, na njemu je lahko hkrati kvečjemu deset planincev, zato smo se slikali pod vrhom.

DSC_0603_01

Martin nas je pogostil z čokolado, ki jo je hitro zmanjkalo, saj smo se morali za vzpon kar potruditi. Ob sestopu smo preizkušali planinske čevlje na melišču in drsali po snežišču do Češke koče, kjer smo se zadržali pol ure. V dolino smo prispeli ob 16h, sezuli čevlje in si z olajšanjem nataknili superge. Malico smo si privoščili ob v gostilni ob jezeru, za požirek mineralne vode iz naravnega vrelca pa je zmanjkalo časa. Predsednik nas je častil z pijačo, saj je bil zelo zadovoljen z izvedbo izleta in planinskega tabora v Bosni. Sledil je še povratek domov in zaželeli smo si srečno do naslednjega snidenja, ki bo 10. – 21. 8. 2016. Takrat jo mahnemo proti Višu – kralju nad Rabeljskim jezerom, kamor nas pelje naš vodnik Edo Tomšič. Prvi preizkus smo že uspešno opravili. Jeeejeeejehuhu!
Zapisal: Daniel Pejović