Skip to content Skip to footer

Kočevsko – OVGN

Odbor za varstvo gorske narave pri MDO Dolenjske in Bele krajine organizira v soboto, 20. oktobra 2018 naravovarstveno ekskurzijo Kočevsko.

Pot nas bo vodila skozi Kočevje do Kočevske Reke. Ustavili se bomo v Kulturnem domu, natančneje Orlovi sobi, kjer bomo izvedeli več o največjem naravovarstvenem projektu na Kočevskem (projekt LIFE Kočevsko) ter spoznali orla belorepca, belohrbtega in triprstega detla, gozdnega jereba ter divjega petelina, štiri ogrožene vrste ptic v kočevskih gozdovih. Kratkemu postanku bo sledil sprehod po Orlovi poti, ki je v celoti namenjena fenomenu – paru orlov belorepcev v Kočevski Reki. Markacije – orel belorepec nas bodo vodile po 1200 m dolgi, krožno speljan poti skozi gozdni rezervat Jezero v bližini Reškega jezera.
Pot je lahka, primerna za vse generacije. Čas sprehoda: ca. 1,5 ure.

Sledi premik (prevoz z avtobusom) do vasi Borovec oz. natančneje vasice Ravne. Lovska hiša na Ravnah bo tokrat izhodišče za sprehod po Borovški naravoslovni poti označeni s cvetom narcise (markacija). Borovška pot je del gozdnega rezervata Borovec, ki je ustanovljen z namenom dodatne zaščite in varovanja gozdnega rezervata Pragozd Krokar, ki je bil zaradi svoje edinstvenosti lani (2017) uvrščen na UNESCO seznam naravne svetovne dediščine. S pogledi se bomo dotaknili pranarave (kot varuhi narave vanj ne bomo stopili) in o ohranjenih predelih kočevskih gozdov tu izvedeli več. Borovška pot nas bo pripeljala do travnatega sedla pod Krempo (866 m) z izjemnim razgledom na dolino reke Kolpe, Risnjak in tudi Jadransko morje ob lepem vremenu. Jasa pod Krempo je znana kot naj južnejše rastišče narcis v Sloveniji.
Od tu je možen skok na vrh Krempe (944 m), kjer se nahaja tudi mesto planinskega žiga.
Pot med lovsko hišo in sedlom pod Krempo je lahka, ozka, mestoma je na poti podrto drevje po katerem so nadelani prehodi. Čas sprehoda: ca. 1,5 ure.
Iz sedla pod Krempo se bomo spustili po lepo urejeni, ne strmi poti skozi gozd do Inlaufa kjer nas bo čakal avtobus. Čas hoje: 40 min.

Spremljala nas bo članica PD Kočevje, gozdarka in dobra poznavalka tega območja dipl.ing. gozdarstva Tina Kotnik.

Prijave zbiramo do srede, 17. 10. 2018, na tel. 041 541 077 – Bojan Brezovar, načelnik NVO.
Do Dvora se bomo napotili z osebnimi vozili.
Odhod izpred Doma kulture v Šentrupertu ob 7. uri.

Več informacij lahko najdete v razpisu: Razpis OVGN – Kočevsko