Spoštovani,

v torek, 12.3.2019, ob 9.00 je v veliki dvorani CIK Trebnje (Center za izobraževanje in kulturo), prireditev ob Dnevu žena v okviru projekta UTŽO (Univerza za tretje življenjsko odobje).

Osrednja (in edina) gostja bo MARJETA KERŠIČ SVETEL, med drugim inovativna avtorica znamenite serije TV oddaj GORE IN LJUDJE na TV Slovenija in drugih dokumentarniih filmov. Poznamo jo tudi kot mednarodno priznano strokovnjakinjo za interpretacijo dediščine in varstvo narave, sicer pa je opis njene ustvarjalne poti dolg in zgovoren.

V dobri uri in pol bo v pogovoru z Majo Kos predstavila svojo zelo razgibano življenjsko pot in razgrnila nekatere najbolj zanimiive dogodke in opažanja iz njenih delovnih področij. Ogledali si bomo njen največkrat nagrajeni gorniški film CREDO, ki govori o alpinistu Milanu Romihu in je hkrati zgodba nje same.

Kot hči Marjana Keršiča-Belača, kiparja in vrhunskega alpinista ter Alenke Svetel, igralke, se je že v otroštvu srečevala z znamenitimi osebnostmi, najbolj pa so jo za vse življenje zaznamovala njena zgodnja srečevanja z Naravo in Gorami, doma in na tujem.

Ena izmed prigod iz najbolj rosnih let pravi takole:

Kot 3-letna deklica je bila skupaj s starši v dolini Vrata, kjer je potekalo poletno usposabljanje mladih alpinistov pod vodstvom legendarnega alpinista Jože Čopa.  Dekletce je bilo radovedno, narava s kipečimi gorami vse naokoli pa neskončno vabljiva. In je odšlo na pot, najprej po dolini, ko pa se ravnina začne postavljati pokonci, pa v strmino…..

Čez nekaj časa so jo odrasli pogrešili. Preiskali so ožjo in širšo okolico Aljaževega doma, a punčke ni bilo nikjer. Nato so iskanje razširili in jo našli na poti – proti vrhu prelaza Luknja…. Več pa na dogodku samem.

Dobrodošli vsi, ki se spominjate njenih nepozabniih oddaj Gore in ljudje in vam je slovenska naravna in kulturna dediščina – svetinja. 

Srečanje z gospo Marjeto Keršič Svetel, s to neverjetno osebnostjo poglobljenega znanja in širokih pogledov ter mojstrico pripovedovanja raznoterih zgodb, je vedno edinstveno; pristno, srčno in poučno. 

Za navdih pa tole:

Lepo praznovanje vsem, ki praznujete danes ali pa v nedeljo, 

Maja Kos,

040 377 285