Skip to content Skip to footer

Gorjanci malo drugače

Vodnika Franci in Martin iz PD Polet Šentrupert sta za novembrski pohod društva organizirala pohod na Gorjance, vendar v popolnoma drugi smeri, kot smo običajno šli.
Prvi večji kraj, skozi katerega smo se peljali, je bil Šentjernej, ki je dobil ime po cerkvi sv. Jerneja, prvič omenjeni leta 1249. V tem kraju je služboval tudi naš prvi književnik in utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika, Primož Trubar. Že ob izhodu iz Šentjerneja se popotniku pokaže osnovna slika kartuzijanskega samostana Pleterje, ki je še danes aktiven. Red je zelo strog, zato si je življenje v samostanu možno ogledati le preko avdiovizualnega prikaza v stari zakristiji gotske cerkve.
Vzpon z avtobusom je tekel do Javorovice, od tam pa pot pod noge preko Ravne gore na Trdinov vrh, ki je to ime dobil po pisatelju Janezu Trdini, ki je v svojih bajkah in povestih opisoval Gorjance z vpletanjem različnih ljudskih pripovedi. Na vrhu nas je pozdravilo sonce in nam ponudilo prelep razgled na dolino. Po krajšem počitku smo se odpravili do Miklavža, kjer smo se okrepčali in poklepetali o vsem, česar prej nismo omenjali. Spust z Miklavža smo nadaljevali proti Cerovemu Logu. Strmina poti ni bila nežna, a pohodniki smo jo kar hitro premagali. Seveda je to tudi zasluga odličnega domačega vodnika Vinka. V Cerovem Logu nas je pogostil še z domačim cvičkom. Z avtobusom smo se še odpeljali v varno zavetje domov.

Marija Zagorc