Skip to content Skip to footer

Opis izleta z poti sedmih slapov

Člani PD Polet smo se v soboto 13. 5. 2017 podali na pot sedmih slapov, v hrvaški Istri. Za izlete na Primorsko je že v navadi, da je udeležba zelo dobra. Izleta, ki sta ga vodila Marjan Kobav in Bojan Brezovar se je udeležilo tudi sedem otrok, ki so še kako popestrili dogajanje. Avtobus nas je preko Črnega Kala pripeljal do mejnega prehoda Sočerga, kjer smo prečkali mejo, in nato do Buzeta.

DSC_6365_01
Pohod smo začeli pri pivovarni Favorit. Najprej smo hodili ob kanalu reke Mirne in prišli do začetka Steze sedmih slapov. Tam smo zavili v kanjon rečice Drage, do prvega slapu z imenom Zagon. Tu se je urejena pot spremenila v z vrvmi varovano ozko stezico, ki je strmo navzgor zavila proti drugemu slapu – Bačva. Nadaljevali smo proti Zeleno – plavemu jezeru in zavili levo proti tretjemu slapu. Strma in razmočena pot je zahtevala pazljivost in kar nekaj fizične moči. Na čelu so se nam nabrale potne kaplje, Marjan pa nas je pomiril, da bo najtežji del poti v kratkem premagan. V steni nad plezališčem smo ob postanku opazovali akrobacije lastovk, ki tam gnezdijo. Z kar nekaj truda smo premagali omenjeni kanjon, ki je zahteval prvi počitek. Na vrhu kanjona je lep razgled na Buzet in stene, pod katerimi smo prej hodili. Pavzi je sledil blag spust do četrtega slapu Mala Peč, kjer je jezerce pod spodmolom. Tu smo naredili skupinsko fotografijo. Sledila je blatna pot stezah in kolovozih do Napoleonovega mostu. Kamniti most je v času Ilirskih provinc postavila Francoska vojska. Začetno nerganje nad blatom nas je minilo, saj bolj kot smo pazili na korak, bolj umazani smo bili. Namreč, še v zgodnjih jutranjih urah je močno deževalo. Dobra stran dežja pa je bila ta, da so bili vsi slapovi zelo vodnati, jezerca in tolmuni pod njimi pa obilni. Spominjali so na rajske prizore slapov iz filma Plava laguna. Prečkali smo Napoleonov most, šli mimo opuščenih hiš do zaselka Kuhari in nato Kotli s petim slapom, kjer je v bližini izvir Mirne pri najmanjšem mestu na svetu, Humu. Tam smo si privoščili zasluženo malico in poizkusili pivo Favorit.

DSC_6422_01
Za nami je bil najtežji del poti. Tu so najbolj uživali otroci, ki so namočili čevlje v prav vsako lužo vode, ki se je nabrala v jamah v pragovih lehnjaka. Veselje je bilo nepopisno, dokler ni eden od pogumnih fantov ”štrbunknil” v vodo, kasneje je v teku izzival se drugega vodnika. Oblekli in preoblekli smo ga v rezervna oblačila, pa ni ostal suh prav dolgo. V nadaljevanju so nam pot prekrižali motoristi in blato je zopet frčalo po zraku. Zagotovo je bil to najbolj blaten izlet do sedaj. Narava ni skoparila ne z vodo, pa tudi sonca je bilo obilo. Ob vrnitvi do avtobusa, je bil voznik ob pogledu na nas kar malo zaskrbljen. Težav ni bilo saj smo se preobuli in preoblekli. Pot so z lahkoto zmogli tudi najmlajši pohodniki, katerim gredo posebne pohvale, pa da bi se naših izletov še pogosteje udeležili. Najbolj blaten izlet do sedaj smo zaključili z prihodom domov v večernih urah.

Srečno do 10. 6. 2017, ko se podamo v zelo zahteven Košutnikov turn in 17. 6. 2017 na Dnevu slovenskih planinskih doživetij v PD pod Storžičem. Slike z izleta je prispeval možakar z največjim fotoaparatom v društvu – šerif.

Srečno in vabljeni!
Daniel Pejović