Poletovci na Jurčičevi poti

Prvo marčevsko soboto so se ljubitelji pohodništva odpravili na pohod po Jurčičevi poti – iz Višnje Gore do Jurčičeve domačije na Muljavi. Med 6000 pohodniki smo bili tudi šentrupertski planinci.

“Za vsakoletno vodenje po Jurčičevi poti sem se odločil, da bi lahko učenci vseh treh šol v naši in sosednjih občinah že kmalu na pomlad začeli bolj zavzeto živeti z naravo. Obenem je Josip Jurčič pomemben za Slovence in še posebno za nas Dolenjce, saj je avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, znamenite Kozlovske sodbe v Višnji Gori in drugih del, kar bi po mojem moralo spodbuditi odgovorne v šolah. Med pohodom smo srečali tri skupine šolskih otrok s starši, ki so jih pripeljali moji prijatelji vodniki iz Kamnika, Slovenj Gradca in Ponikev pri Ptuju. Torej – za ostalo slovensko mladino je to pomemben dogodek, za Dolenjsko pa ne? Planincev iz Planinskega društva Polet nas je šlo na pohod 17 in noben šolar,” je bil nad odzivom šolarjev razočaran vodnik PD Polet Jože Bučar, ki je šentrupertske planince peljal po Jurčičevi poti.

Kako s(m)o hodili?
Pohod so začeli ob 7. uri v starem delu Višnje Gore, mimo cerkve sv. Ane in mestnega trga z Valvazorjevim vodnjakom iz leta 1872, nadaljevali pod razvalinami starega gradu, nekdaj imenovanem Turn, iz 11. stoletja, in se povzpeli do vasi Pristova in Zavrtače na Polževo. Tu so pohodnike pričakali s toplim čajem in godbo. Po malo daljšem počitku so nadaljevali na vrh mimo cerkvice sv. Duha z zanimivim gotskim portalom do vasi Male Vrhe.

“Mi smo tukaj zapustili klasično Jurčičevo pot in krenili desno direktno proti izviru Krke. Precejšnji del te poti smo prehodili po celem  snegu in razen tega, da je bilo posebej zanimivo, je bilo tudi močno utrujajoče. Jamo pri izviru Krke smo si ogledali s pomočjo naglavnih luči Krških jamarjev, ki so nas popeljali po jami, ker je električna razsvetljava odpovedala. Po ogledu Krške jame smo nadaljevali pot skozi vasi Trebnje Gorice, Znojil, Potok in okoli 12. ure prispeli do Jurčičeve domačije na Muljavi. Tokrat je bilo na Muljavi občutno manj pohodnikov kot druga leta. Po osrednji slovestnosti prirejeni v spomin na pisateljevo rojstvo in prijetnem druženju smo se ob 14. uri odpravili domov v Šentrupert in tja prispeli ob 14.30,” je vtise strnil Jože Bučar.

 

no images were found